Portugal 2008


post@gerbenarts.nlIdar-Oberstein 23 tm 25-10-2008


Idar-Oberstein staat bekend om zijn naam als edelsteenstad van Duitsland / Europa. In 1998 ben ik al eens op vakantie geweest naar deze bijzondere stad in het Rheinland-Pfalz.

Dag 1 donderdag 23-10-2008: Donderdagochtend reden Joyce en ik aan naar onze oosterburen. Rond half 11 kwamen aan in het mooie stadje Cochem aan de Moezel. Daar hebben we een beetje rond gelopen en het kasteel van Cochem bezocht. Rond 12:30 vertrokken we langs de moezel op om bij Zell het gebergte verder in te trekken richting Idar-Oberstein. Over smalle heuvelachtige weggetjes reden we door het mooie landschap. Op een gegeven moment vloog en een groot Ryanair vliegtuig langs ons op, we dachten woooow wat is hier aan de hand. Even later volgde er nog een, wat bleek we reden in de buurt van vliegveld Frankfurt-Hahn. Om 14:15 arriveerde we in Oberstein, waar we als eerste een stevige lunch verorberden in het zonnetje. Na de heerlijke lunch hebben we een bezoekje gebracht aan het mineralenmuseum van Oberstein. Daar hebben we onze ogen uit gekeken naar al het moois wat tentoon gesteld stond. OM 16:45 was het dan toch echt tijd om ons pensionnetje op te zoeken. Na even dwalen vonden we het huis, en het was 200% de moeite waard. Het was een sjieke woning (Ferienwohnung Wartenberg) met blauw interieur waar we heerlijk konden vertoefen. We zijn daarna nog snel even naar bergbau Juchem gereden om info te krijgen wanneer we daar naar mineralen konden zoeken, het antwoord was zaterdag. De maagjes begonnen te knorren dus we reden weer naar Oberstein om aldaar een dikke schnitzel te eten in restaurant Schlossschenke. Na het eten naar huis om moe en voldaan op bed te gaan liggen.

Dag 2 vrijdag 24-10-2008: na het krabben van de ruiten vertrokken we om 09:15 met de auto naar Oberstein waar we gingen ontbijten. Vervolgens liepen we de berg op om de felsenkirchen te bezoeken. Dit is een kerk die tegen een verticale berg aan gebouwd is. Je kunt er tegenwoordig alleen inkomen om door een grot te lopen. Na het bezoek aan deze wonderschone kerk liepen we verder de berg op om even een kijkje te nemen bij Sloss Oberstein. Dit is een slot die ze aan het restauren zijn, het duurt even maar dan krijg je ook wat. Vervolgens liepen we naar beneden om de auto te pakken en naar de historische weihersleife in Tiefenstein te gaan. Daar kregen we om 12:00 een rondleiding door de ouder slijperij en door het kleine museum. Van die museua krijg je honger, dus was het tijd om een worst / broodje hawai te eten in het restaurantje. Om 13:30 vervolgde we onze weg naar de Steinkaulenberg, om aldaar eerst een half uur op het bankje genieten van de warme zonnestralen. Om 14:00 konden we de schatten van de aarde in de mijn bekijken. Na de bezichtiging zijn we naar Idar gereden om daar rond te lopen, maar dat viel tegen doordat alle winkels dicht waren. Om 18:00 reden we naar Oberstein om daar in een sjiek restaurant genaamd Haus Breckner te gaan eten. We kozen ieder voor een typisch Obersteins gerecht Fleischspiesse. En waar kun je beter uitbuiken dan thuis op de bank met een zak chips om aldaar de Slumfen te kijken.

Dag 3 zaterdag 25-10-2008: Weer vroeg opstaan om weer optimaal gebruik te maken van wederom een mooie zonnige dag. Na het ontbijt in Oberstein reden we naar Fishbach om daar de kopermijn te bezoeken. na 1 uur wachten kregen we een privé rondleiding van een Duitse slissende puber met iets teveel puistjes en spraakwater. Verder was het wel een aardige rondleiding door de mijn. Na de rondleiding was het tijd om onze buikjes te vullen met Mc Donalds voedsel 1 km verderop. Na het eten van hamburger en frietjes reden we naar dagbouwmijn Juchem om aldaar ons geluk te beproeven met mineralen zoeken. Geluk hadden we niet, want na een half uur brak mijn enige hamer en ze verhuurden daar ook geen hamers. Slecht voorbereid en pech hebben was het motto van de dag aldaar. Dan maar bij andere mineralenzoekers kijken die wel geluk hadden en zeer mooie exemplaren naar boven te halen. Het was er behoorlijk heet in de mijn. Nog even gekeken om vervolgens on weg langzaam naar Gennep te vervolgen. Maar eerst reden we nog naar het historische dorpje Herrstein wat naar mijn inziens toch tegenviel. Even rondgelopen en toen reden we over haarspeldbochten en smalle bergwegen naar het karakterestiek stadje Traben-Trarbach aan de Moezel. Hier hebben we heerlijk rondgelopen en veel rond gekeken naar de vele oude en zeer mooie gebouwen die daar staan. Om 18:15 was het tijd om te eten in wederom een sjiek restaurant genaamd Altes Brauhaus met uitzicht over de Moezel. Ook hier kregen we weer een hoogstaand Duits gerecht geserveerd. Om 19:30 was het dan toch echt tijd om de vakantie te beïndigen en naar Nederland te rijden. De Tom-Tom die we van de pa van Joyce hadden geleend dacht daar anders over. Die stuurd ons doodleuk over de kleinste wegetjes door heel Duitsland heen. We hebben wel mooie stukjes gezien, maar we wilden liever lekker snel over de snelweg naar Nedeland en niet de gehele Eifel te bekijken. Het leuke was dan wel weer dat we langs de Nürnburgring zijn gereden en dat de Tom-Tom ons naar vakantiepark in Daun wilde sturen. Tom-Tom maar uitgezet en op mijn eigen instinct naar huis gereden wat nog het beste werkte.

Conclusie: 3 geweldige dagen, volgend jaar zeker terug, maar dan langer en beter voor bereiden.

klik hier voor de foto's.